Huvudlöss

Fakta om huvudlöss

Löss (Phthiraptera) är en ordning i klassen insekter.
Det finns över 3 000 olika arter av löss. Löss lever som ektoparasiter, d.v.s. de lever utanpå värdorganismen t.ex. på hårstrån. Benen har kloliknande utskott som är anpassade för att klänga sig fast med.
Lössens ägg kallas gnetter.
Vanliga arter som orsaker problem för människor är huvudlöss, flatlöss och kroppslöss, även kallade klädlöss.

Huvudlöss

Huvudlusen (Pediculus humanus capitis) även kallad hårlus är en underart av människolusen som lever på människan i huvudets hårbotten. Där livnär den sig på blod och orsakar klåda via utsöndring av ämnen som finns i dess saliv.

Lössen är cirka 2 till 4 millimeter långa och är ofta grå, smutsgula eller beiga till färgen. Färgen kan variera beroende på hur mycket blod den sugit i sig och lusen anpassar dessutom sin färg efter färgen på håret där den befinner sig.

Lusens kropp är platt och avlång med tre ben framtill. Längst ut på benen har den klor som den använder för att gripa om hårstråna. På huvudet har den antenner, små ögon och en mun för att kunna suga blod. Den biter hål på huden och suger blod någon gång per dag. En lus lever ungefär 1 månad. Varje hona lägger under denna tid 200 till 300 millimeterstora ägg, s.k. gnetter som sätts fast vid hårstråna, nära hårbotten.

Lusäggen är knappt en millimeter långa och har även de olika färg beroende på om de är tomma eller inte. Nylagda ägg sitter hårt klistrade närmast hårbotten på hårstråna, medan kläckta ägg sitter längre ut från hårbotten då de följer med när håret växer. Efter c:a en vecka kläcks de till nya löss.

En lus lever högst ett dygn utanför hårbotten.

Upptäcka huvudlöss

Ibland kan man upptäcka att man drabbats genom att man ser löss eller gnetter (lusägg). Titta speciellt längs hårfästet bakom öronen och i nacken då dessa områden är varma och mörka.

Om man misstänker att man har huvudlöss kan man kamma igenom håret över ett vitt papper. Det är mest effektivt att använda en speciell luskam eller en finkam med korta och täta piggar.
Om det finns löss i håret ramlar de ner på pappret och går oftast att se med blotta ögat.
Lusägg utan levande löss är ett tecken på att löss har funnits där, men dött eller flyttat över till någon annan.

Luskam
Luskam
Huvudlöss
Huvudlöss

huvudlöss Symptom

Det vanligaste symptomet på att man blivit smittat med huvudlöss är när det börjar klia i hårbotten av lössens bett, men klådan brukar uppträda först 4-6 veckor efter smitta. Klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv.  Vid återsmitta börjar klådan redan efter 24-48 timmar. Ibland ses rivsår i hårbotten och även tecken på ytlig sårinfektion.

Svart puder på huvudkudden eller kragen kan vara ett tecken på att man är drabbad av huvudlöss och uppkommer från lusens avföring eller då löss ömsat lusskinn.

Bli av med huvudlöss

Huvudlöss kan upptäckas och avlägsnas genom luskamning med speciell luskam som är tätare än en vanlig kam.
Kamma metodiskt hela håret ovanför ett vitt papper eller en spegel så ser du om det trillar ner löss eller lusägg.


Filmklipp som visar hur man luskammar och blir av med löss

Ofta räcker det dock inte med luskamning för att bli av med huvudlöss. Då kan man behöva kombinera luskamning med ytterligare lusbehandling. Det finns dels medicintekniska medel men även receptfria läkemedel.

Medicintekniska produkter mot löss

Medicintekniska produkter räknas inte som läkemedel och masseras in i hår och hårbotten, får verka en stund och sköljs slutligen ur. Behandlingen får lössen att torka ut och kvävas då de innehåller silikonolja och/eller växtoljor. Preparaten ska vara CE-märkta.

Receptfria läkemedel mot löss

De receptfria läkemedlen mot löss kan man ta till om de medicintekniska produkterna inte visar sig ha någon effekt. De finns både i form av medel, lösningar och schampo. Lusmedel mot huvudlöss säljs receptfritt på apoteket. Dock kan lössen bli resistenta mot de vanligaste lusmedlen. De innehåller ofta olja eller silikon som man sprayar eller dränker in håret med och som kväver lössen.
När du använder lusmedel är det mycket viktigt att du följer de medföljande instruktionerna och fullföljer en hel kur.

Behandlingen sker vanligtvis i två omgångar, men det finns även medel som tar död på både gnetter och löss och som bara behöver användas en gång. En dag efter den första omgången bör man kamma igenom och se om man har tagit död på alla löss eller inte.
Hittar man då löss som överlevt får man göra om behandlingen mer noggrant.
Efter drygt en vecka upprepar man behandlingen, för att ta kål på de löss som kan ha kläckts sedan den första omgången. Kamma håret med en luskam varje dag mellan omgångarna.
Även när behandlingen är fullföljd bör man fortsätta med regelbundna kamningar under en period av två veckor. Även personer i närheten bör luskammas för att se om de har drabbats av huvudlöss.
Skulle varken medicintekniska metoder eller receptfria läkemedel fungera kan man kontakta närmaste vårdcentral.

Skolelever som drabbas av löss ska behandlas och luskammas noggrant innan de går tillbaka till skolan.

Förebygga huvudlöss

En noggrann undersökning med luskam en gång i veckan bör göras på hela familjen om man vet att andra i ens omgivning har huvudlöss. Man ska inte använda lusmedel i förebyggande syfte, då detta medför en ökad risk för resistens, men det finns medel att köpa på apoteket som kan användas i förebyggande syfte.

En alternativ förebyggande kur är 25 droppar lavendelolja i en halv deciliter balsam. Luskamma sedan håret med balsamet i och skölj sedan.

Hur smittar huvudlöss

Huvudlöss förflyttar sig genom att krypa fram. De kan inte hoppa eller flyga. Det vanligaste är att lössen sprider sig genom tät kontakt huvud mot huvud.
Huvudlöss kan också spridas via mössor, kammar, borstar och dylikt, men risken är ganska liten eftersom lössen bara kan överleva ca 24 timmar utan näring ifrån hårbotten.
Huvudlöss sprids inte via husdjur då löss som lever på människor endast har människan som värd.

Huvudlöss och hårtyper

Vilken hårtyp man har kan påverka risken att få löss. Många har hört att löss t.ex. inte kan fastna på afrohår. Det stämmer inte, men löss i afrika och löss i norden skiljer sig lite åt. Lössen i norden är inte anpassade för att fästa på hår som är krulligt och strävt. Barn i norden med afrohår löper alltså inte lika stor risk att drabbas av de inhemska lössen men an kan alltså få löss även om man har afrohår. En annan faktor som har betydelse är att det är vanligare att man använder oljebaserade hårprodukter på afrohår. Oljorna gör håstråna halare och lössen får svårt att få fäste och lägga ägg. Många svarta människor hettar också regelbundet upp håret med en värmd kam eller liknande för att jämna ut veck och lockar, vilket gör det till en fientlig miljö för huvudlöss. Om en person med afrohår väl får löss kan det dock vara svårt att bli av med lössen då afrohår är svårt att kamma med luskam. Med en oljeinpackning och en texturizer mjukar man upp hårstråna och kan lättare kamma igenom håret. Att klippa håret kort underlättar också naturligvis.

Huvudlöss och andra sjukdomar

Huvudlöss sprider inte några andra infektionssjukdomar och sprider inte virus eller bakterier.

UTROTA huvudlöss

Huvudlusen kan bara överleva upp till ett dygn utan att suga blod, så vanligtvis försvinner problemet genom att man luskammar och behandlar alla familjemedlemmar mot huvudlöss. För att vara på den säkra sidan kan det ändå vara bra att dammsuga stoppade möbler, mattor, mjukisdjur och bilsäten och tvätta stoppade möbler, mattor, mjukisdjur och bilsäten samt tvätta och torktumla sängkläder i minst 60°C. Man behöver endast tvätta  täckande sängkläder, inte täcken, innerkuddar eller madrasser.

Det som inte kan tvättas men som misstänks ha gnetter eller löss på sig kan stoppas i plastpåsar i tre dagar, för att svälta ut och döda alla löss som kan ha hamnat på dem. Kammar och borstar kan diskas eller läggas i varmt vatten i 20 minuter eller
i en plastpåse i frysen i 24 timmar.

Utbrott av huvudlöss

Sedan 2012 använder Smittskyddsinstitutet internet för att följa huvudlössens framfart i Sverige. Tidigare följde man statistik över försäljningen av lusmedel men sedan apoteksmonopolet avskaffades har man inte tillgång till den informationen. s. Men utan statistik kan jag inte se var informationen behövs och om infokampanjerna funkat, säger . Smittskyddsinstitutetets nya sätt att kartlägga löss uppmärksammades 2012 i en välkänd amerikansk vetenskaplig tidskrift. Även inom andra områden kan man följa sjukdomsutbrott genom att följa antalet sökningar på populära sökmotorer. Smittskyddsinstitutets metod är att scanna av Google och Vårdguiden och noterar hur många gånger svenskarna sökt på orden ”huvudlöss” och ”hårlöss” över tid. Och man har sett att försäljningen av lusmedel är starkt korrelerad till antalet sökningar på orden huvudlöss och hårlöss enligt smittskyddsinstitutets parasitolog Johan Lindh.

HUVUDLÖSS FAKTA

Huvudlöss är blodsugande insekter utan vingar. De är parasiter som livnär sig på människans blod. Lössens färg kan variera från från sandfärgade till svarta. När de sugit blod blir de mörkröda.  Gnetterna vita. Gnetterna är knappt 1 mm långa och en vuxen huvudlus kan bli 2-4 mm.

Huvudlöss genomlever tre stadier: ägg, nymf och vuxen lus. Äggen, som också kallas för gnetter, är mycket små och ser ut som små prickar på hårstrået.  Honan fäster sina ägg på hårstrået, 1 mm från hårbottnen, med ett slags klister. Allteftersom hårstrået växer följer ägget med längre bort från hårbottnen. Efter högst 10 dagar kläcks ägget. Det tar 9-12 dagar för en nykläckt nymf att växa till en fullvuxen lus. Hela livscykeln från ägg till färdigutvecklad lus tar ca tre veckor.

Om inte huvudet behandlas och alla löss och ägg utrotas, kommer lusangrepp att pågå så länge som lusen och dess avkomma kan leva kvar.