Huvudlöss

Fakta om huvudlöss

Löss lever som ektoparasiter, d.v.s. de lever utanpå värdorganismen t.ex. på hårstrån.

Huvudlöss

Huvudlusen (Pediculus humanus capitis) även kallad hårlus är en underart av människolusen som lever på människan i huvudets hårbotten. Där livnär den sig på blod och orsakar klåda via utsöndring av ämnen som finns i dess saliv.

Lössen är cirka 2 till 4 millimeter långa och är ofta grå, smutsgula eller beiga till färgen. Färgen kan variera beroende på hur mycket blod den sugit i sig och lusen anpassar dessutom sin färg efter färgen på håret där den befinner sig.

Lusens kropp är platt och avlång med tre ben framtill. Längst ut på benen har den klor som den använder för att gripa om hårstråna. Lusen andas med 7 par andningshål på bröstet och magen.

På huvudet har den antenner, små ögon och en mun för att kunna suga blod. Den biter hål på huden och suger blod någon gång per dag. En lus lever ungefär 1 månad. Varje hona lägger under denna tid 200 till 300 millimeterstora ägg, s.k. gnetter som sätts fast vid hårstråna, nära hårbotten.

En lus lever ca 6 veckor. Det finns tre stadier i lusens livscykel, från ägg till nymf till färdigutvecklad lus. Lössens ägg kallas gnetter och är ca 0,8 mm stora.  Från ägg till nymf tar det ca 7-9 dagar. Från nymf till lus tar det ytterligare ca 10-12 dagar. Det tar alltså totalt ca 3 veckor från det att ett ägg lagts till dess att en färdig huvudlus klättar omkring i håret och kan lägga nya ägg. Äggen läggs av honan under de kommande 10-15 dagarna. En hona kan lägga mellan 7-10 ägg per dag och mellan 150-300 ägg under sin livstid.

Lusäggen är knappt en millimeter långa och har även de olika färg beroende på om de är tomma eller inte. Nylagda ägg sitter hårt klistrade närmast hårbotten på hårstråna, medan kläckta ägg sitter längre ut från hårbotten då de följer med när håret växer. Efter c:a en vecka kläcks de till nya löss.

En färdigutvecklad lus kan leva i ca tre veckor. Lusens totala livscykel är alltså ca 40 dagar. En lus lever dock högst ett dygn utanför hårbotten.

Upptäcka huvudlöss

Ibland kan man upptäcka att man drabbats genom att man ser löss eller gnetter (lusägg). Titta speciellt längs hårfästet bakom öronen och i nacken då dessa områden är varma och mörka.

Om man misstänker att man har huvudlöss kan man kamma igenom håret över ett vitt papper eller en spegel. Det är mest effektivt att använda en speciell luskam eller en finkam med korta och täta piggar.
Om det finns löss i håret ramlar de ner på pappret och går oftast att se med blotta ögat.
Lusägg utan levande löss är ett tecken på att löss har funnits där, men dött eller flyttat över till någon annan.

Luskam
Luskam

Paranix Gel kan användas för att ta reda på om man har huvudlöss genom att den färgar  in lusägg (men inte andra partiklar som kan finnas i håret tex. mjäll eller sandkorn). Du får resultatet efter 2 minuter och vet om du har huvudlöss som behöver behandlas. Lätt att tvätta bort och kan användas av vuxna och barn från 2

huvudlöss Symptom

Det vanligaste symptomet på att man blivit smittat med huvudlöss är när det börjar klia i hårbotten av lössens bett, men klådan brukar uppträda först 4-6 veckor efter smitta. Klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv.  Vid återsmitta börjar klådan redan efter 24-48 timmar. Ibland ses rivsår i hårbotten och även tecken på ytlig sårinfektion.

Svart puder på huvudkudden eller kragen kan vara ett tecken på att man är drabbad av huvudlöss och uppkommer från lusens avföring eller då löss ömsat lusskinn.

Bli av med huvudlöss

Huvudlöss kan upptäckas och avlägsnas genom luskamning med speciell luskam som är tätare än en vanlig kam.
Kamma metodiskt hela håret ovanför ett vitt papper eller en spegel så ser du om det trillar ner löss eller lusägg.


Filmklipp som visar hur man luskammar och blir av med löss

Ofta räcker det dock inte med luskamning för att bli av med huvudlöss. Då kan man behöva kombinera luskamning med ytterligare lusbehandling. Det finns dels medicintekniska medel men även receptfria läkemedel. Läkemedelsverket rekommenderar medicintekniska produkter som appliceras i hårbotten för behandling av huvudlöss i första hand. För att åstadkomma en fullständig eliminering av huvudlöss bör alla som kan tänkas ha smittats, t.ex. alla i en familj behandlas samtidigt. Tvätta också kläder, sängkläder och handdukar som personer med löss har använt, och torka dem i hög värme. Tvätta alla borstar eller andra håraccessoarer som kan ha använts av personen med löss i varmt vatten. Städa även på andra ställen som den infekterade personens huvud kan ha kommit i kontakt med. Det kan t.ex. finnas hår med löss på mössor, hattar, ryggsäckar, bilsäten, etc.

Skolelever som drabbas av löss ska behandlas och luskammas noggrant innan de går tillbaka till skolan.

Medicintekniska produkter mot löss

Medicintekniska produkter räknas inte som läkemedel och masseras in i hår och hårbotten, får verka en stund och sköljs slutligen ur. Behandlingen får lössen att torka ut och kvävas då de innehåller silikonolja och/eller växtoljor. Preparaten ska vara CE-märkta. Alla medcintekniska produkter kan användas under graviditet och amning.

Exempel på receptfria medicintekniska produkter mot löss

Linicin
Linicin schampoo
Linicin schampo innehåller grapefruktextrakt som kväver huvudlöss
Appliceras i handdukstorrt hår och låt sitta 10 minuter och skölj sedan med ljummet vatten och kamma igenom håret noggrant med en luskam.
Linicin schampo har en neutral doft och är färglös.

Linicin Solution
Linicin Solution innehåller dimetikon som kväver huvudlössen.  Applicera i torr hårbotten och torrt hår och låt sitta i 15 minuter. Kan användas av vuxna och barn från 6 månader. Linicin solution är doft och färglös. Efter 15 minuter ska håret tvättas ur noggrant med vanligt schampo. Tvätta håret noggrant med bara schampo innan du tillsätter vatten för att skölja ur. Kamma därefter med luskam.
Lusbehandlingen bör upprepas efter 9−10 dagar för att döda eventuella gnetter som har kläckts.

Paranix
Paranix Spray
Paranix Spray avlägsnar löss och gnetter snabbt med en 15-minuters behandling följt av noggrann kamning. Om man efter behandling ändå upptäcker levande löss ska behandling upprepas efter 7 dagar. Paranix Spray är doftfritt och sprayas enkelt i håret utan att kladda. Paranix spray kan användas av vuxna och barn från 6 månader. Även av gravida och ammande.

Paranix schampo
Paranix schampo Tvätta håret med paranix schampo och låt verka 10 minuter. Döda löss och ägg kammas sedan  bort med luskam. Upprepa behandlingen efter 7 dagar. Kan användas av vuxna och barn från 2 år. Finns även i varianten Paranix sensitive för långt eller känsligt hår.

Apofri Lusmedel
Apofri lusmedel stryper tillgången på syre hos ägg och löss så att de snabbt kvävs eller torkar ut dem. Applicera i torrt hår, först bakom öronen, sedan bakåt mot nacken, runt hela hårfästet och sedan resten av hårbotten. Applicera i hela håret, från hårbotten ut till hårtopparna. Sätt en duschmössa eller liknande över huvudet och låt verka 1 timma.  Tvätta sedan med vatten och schampo. Kamma ur med luskam.

NYDA lusmedel
Engångsbehandling mot löss. Lusmedel som är effektivt mot löss, nymfer och ägg. En behandling räcker.
1. Spraya och massera in lusmedlet ordentligt i torrt hår. Låt sitta kvar 1 timma i håret. Efter en timme kammas håret noga med en luskam. Tvätta ur med vanligt schampo. Kontrollera håret efter 8-10 dagar och behandla igen om återsmitta skett. Begränsad erfarenhet finns av användning hos gravida eller ammande kvinnor samt barn under 2 års ålder och därför ska dessa patientgrupper inte använda NYDA.
Innehåll: 92% Dimetikon, Medellångkedjiga triglycerider, Jojobavax, Aromämnen.

Hedrin
Behandling med Hedrin lösning ska upprepas efter 7 dagar, medan Hedrin Once avdödar löss och ägg med enbart en behandling.
Innehållsförteckning: Dimetikon (4%), Cyklometikon 5 (96%).
 

Hedrin Once
Hedrin Once dödar både löss och ägg. Fördela den lättflytande gelen jämnt över håret och tvätta ur efter en kvart. En behandling räcker. Hedrin once är allergitestad och allergicertifierad.
Innehållsförteckning för Hedrin Once: Dimetikon, Nerolidol (Penetrol®), PEG/PPG dimetikon sampolymer, silylerad kiseldioxid.
Hedrin Once innhåller alltså till skillnad från Hedrin eller andra lusmedel som kräver upprepad behandling även ämnet nerolidol (Penetrol®) som tränger in i eventuella ägg.

Instruktioner: Täck axlarna med en handduk. Skaka flaskan väl före användning. Håll flaskan ca 10 cm från håret och spraya Hedrin Once omsorgsfullt i torrt hår. Se till att håret blir helt indränkt så att både hår och hårbotten täcks helt. Se upp så att du inte får spray i ögonen eller ansiktet. Andas inte in spraydimman. Massera in i håret med fingrarna så att det fördelas jämnt från rot till topp. Låt sitta kvar i håret i 15 minuter. Använd inte hårfön.

Hedrin Once Gel
Hedrin Once Spray Gel kan användas för behandling mot huvudlöss och lusägg. Hedrin Once är en flytande gel med enkel sprayanordning som hjälper dig att rikta gelen i håret mot ställen som annars kan vara svåra att komma åt. Hedrin Once Spray Gel fungerar genom att fysiskt täcka/kväva lusen och dessutom avliva lusäggen. Hedrin Once innehåller dimetikon och penetrol. Dimetikon är den verksamma substansen mot löss och Penetrol hjälper produkten att gå in i lusäggen och avlivar även dessa.
För vuxna och barn från 6 månader.
Innehållsförteckning: Dimetikon 100 000 cSt 4 g/100 g gel.  Penetrol® (nerolidol), PEG/PPG dimetikon co-polymer, Silica Silylat.

Ecokid Licebomb
Ecokid Licebomb  är ett ekologiskt alternativ skapat ur rena växtextrakt som är milt mot håret samtidigt som den hjälper till att ta bort huvudlöss och lössägg (gnetter). Passar också känsliga och allergiker då ecokid licebomb är fri från syntetiska ingredienser, konstgjord parfym & konserveringsmedel.

Ecokid Licebomb innehåller:
”Lice Bomb BotanicaliOil Complex” (CoconutiOil (Cocos Nucifera), Orange Oilextract (D’Limonene), LemoniScented Tea TreeOil (Leptospermum Petersonii), BroadLeaf PaperbarkGum Oil (MelaleucaiQuinquenervia) LemonMyrtle Oil (BackhousialCitriodora) m AniseedlMyrte Oil (BackhousiaiAnisata), Aniseed Oil (Pimpinella Anisum) ,Narrow Leaf Peppermint Gum Oil (Eucalyptus Radiata), Peppermint Oil (Mentha Piperita), Grapefruit Oil (Citrus Paradisi) ,Australian Sandalwood Oil (Santalum Spicatum), Australian Blue, Cypress Oil, Callitris Intratropicai, Ricinus Communisi(Castor) Seed Oil, Glycine Soja (Soybean) Germ Extract, ZealMays (Corn)Starch, Silica, Lecithin, Tocophroli,  Ascorbyl Palmitatei(Vit C), Hydrogenated Palm GlyceridesiCitrate, Citral, Geranioll (Linalooll, Farnesol, Citronellol, Eugenoll, Nerolina.

Efter all behandling med medicintekniska produkter. Fortsätt att kamma regelbundet med luskam, minst en till två gånger i veckan, minst två veckor efter sista behandlingen. Då kan du kontrollera att lössen är borta och snabbt upptäcka eventuell återsmitta. Kammar och borstar kan steriliseras genom att läggas i kokande vatten eller i en plastpåse i frysen för att inte sprida smittan vidare.

Receptfria läkemedel mot löss

De receptfria läkemedlen mot löss kan man ta till om de medicintekniska produkterna inte visar sig ha någon effekt. De finns både i form av medel, lösningar och schampo. Lusmedel mot huvudlöss säljs receptfritt på apoteket. Dock kan lössen bli resistenta mot de vanligaste antilusläkemedlen t.ex. Prioderm, Nix och Tenutex.

När du använder lusmedel är det mycket viktigt att du följer de medföljande instruktionerna och fullföljer en hel kur.

Behandlingen sker vanligtvis i två omgångar, men det finns även medel som tar död på både gnetter och löss och som bara behöver användas en gång. En dag efter den första omgången bör man kamma igenom och se om man har tagit död på alla löss eller inte.
Hittar man då löss som överlevt får man göra om behandlingen mer noggrant.
Efter drygt en vecka upprepar man behandlingen, för att ta kål på de löss som kan ha kläckts sedan den första omgången. Kamma håret med en luskam varje dag mellan omgångarna.
Även när behandlingen är fullföljd bör man fortsätta med regelbundna kamningar under en period av två veckor. Även personer i närheten bör luskammas för att se om de har drabbats av huvudlöss.
Skulle varken medicintekniska metoder eller receptfria läkemedel fungera kan man kontakta närmaste vårdcentral.

Exempel på receptfria medel mot löss:

Prioderm, Nix och Tenutex.

Förebygga huvudlöss

En noggrann undersökning med luskam en gång i veckan bör göras på hela familjen om man vet att andra i ens omgivning har huvudlöss. Man ska inte använda läkemedel mot löss i förebyggande syfte, då detta medför en ökad risk för resistens, men det finns medcintekniska produkter  att köpa på apoteket som kan användas i förebyggande syfte.

Linicin prevent
Linicin prevent sprider en doft som lössen inte gillar men som vi människor inte lägger märke till eller finner behaglig. Linicin Prevent Spray är baserat på munkpeppar och eukalyptusarom. Spraya i håret dagligen under de perioder då det är risk för lusangrepp på t ex förskolor eller skolor.

Apofri förebyggande lusmedel
Lusmedel som används förebyggande. Kan användas från 2 års ålder. Gör inte håret kladdigt

Hedrin protect & go
Hedrin protect & go sprayas snabbt och enkelt in i håret och ska inte tvättas ur.
Spraya i torrt eller handdukstorrt hår. För att uppnå bästa möjliga skydd ska Hedrin Protect & Go användas två gånger i veckan. Hedrin Protect & Go sköljs ur när håret tvättas. Produkten ska därför alltid användas efter hårtvätt.

ABECE Förebyggande Lusmedel
Lusmedel som används förebyggande. Kan användas från 2 års ålder. Gör inte håret kladdigt
Innehållsförteckning: PEG-12 dimetikon, hydroliserat veteprotein, teträolja, pepparmyntsolja, lavendeloja, PEG-40 av hydrogenerad ricinolja, fenixietanol/ethylhexylglycerin, vatten.

Ecokid balsam
Även ecokid  balsam har visat sig ha en förebyggande effekt och passar den som vill ha ett ekologiskt alternativ. Eco.Kid Hydrate Intense Conditioner återfuktar håret och är berikad med australisk essentiell olja som gör att produkten doftar gott för människor, men inte för löss. Ecokid balsam är fri från sulfater, parabener, & petrokemikalier.

En alternativ förebyggande kur är 25 droppar lavendelolja i en halv deciliter balsam. Luskamma sedan håret med balsamet i och skölj sedan.

När det gäller produkter avsedda för förebyggande behandling har Läkemedelsverket inte gjort någon bedömning av effekt eller säkerhet. Det är därmed inte belagt ifall långvarig eller upprepad behandling för att förebygga angrepp av huvudlöss kan medföra några risker eller ej.

När det gäller läkemedel mot huvudlöss (Prioderm, Nix, Tenutex) är det troligt att förebyggande behandling ökar risken för resistensutveckling ytterligare och dessa läkemedel bör därför inte användas i förebyggande syfte.

Vad gäller medicintekniska produkter som innehåller dimetikon (silikonolja) och/eller växtolja har Läkemedelsverket inte gjort någon bedömning av vare sig effekt eller säkerhet vid användning i förebyggande syfte. Vi vet därför inte

Läkemedelsverket ställer sig dock generellt tveksamma till att förebyggande behandling av huvudlöss är lämpligt eftersom risken finns att den förebyggande behandlingen inger en falsk trygghet som innebär att man inte kontrollerar sina barn med luskam i lika hög utsträckning  rekommenderat.

Enligt lagstiftningen för medicintekniska produkter gäller generellt att tillverkaren ska ha gjort en klinisk utvärdering av produkten, men inga krav finns på att den kliniska utvärderingen ska ha publicerats.
Vad gäller behandling av huvudlöss är för närvarande dokumentationen i form av publicerade kliniska prövningar mer omfattande för dimetikonbaserade produkter än för andra medicintekniska produkter.

Oavsett vilken typ av lusmedel som används (läkemedel eller medicinteknisk produkt) ska bruksanvisningen följas noggrant. Utebliven effekt eller biverkningar bör rapporteras in till Läkemedelsverket.

Hur smittar huvudlöss

Huvudlöss förflyttar sig genom att krypa fram. De kan inte hoppa eller flyga. Det vanligaste är att lössen sprider sig genom tät kontakt huvud mot huvud. Det är bara lössen som kan smitta, lusäggen sitter fastklistrade i håret och kan inte överföras till någon annan.
Huvudlöss kan också spridas via mössor, kammar, borstar och dylikt, men risken är ganska liten eftersom lössen bara kan överleva ca 24 timmar utan näring ifrån hårbotten.
Huvudlöss sprids inte via husdjur då löss som lever på människor endast har människan som värd.

Huvudlöss och hårtyper

Vilken hårtyp man har kan påverka risken att få löss. Många har hört att löss t.ex. inte kan fastna på afrohår. Det stämmer inte, men löss i afrika och löss i norden skiljer sig lite åt. Lössen i norden är inte anpassade för att fästa på hår som är krulligt och strävt. Barn i norden med afrohår löper alltså inte lika stor risk att drabbas av de inhemska lössen men an kan alltså få löss även om man har afrohår. En annan faktor som har betydelse är att det är vanligare att man använder oljebaserade hårprodukter på afrohår. Oljorna gör håstråna halare och lössen får svårt att få fäste och lägga ägg. Många svarta människor hettar också regelbundet upp håret med en värmd kam eller liknande för att jämna ut veck och lockar, vilket gör det till en fientlig miljö för huvudlöss. Om en person med afrohår väl får löss kan det dock vara svårt att bli av med lössen då afrohår är svårt att kamma med luskam. Med en oljeinpackning och en texturizer mjukar man upp hårstråna och kan lättare kamma igenom håret. Att klippa håret kort underlättar också naturligvis.

Huvudlöss och andra sjukdomar

Huvudlöss sprider inte några andra infektionssjukdomar och sprider inte virus eller bakterier.

UTROTA huvudlöss

Huvudlusen kan bara överleva upp till ett dygn utan att suga blod, så vanligtvis försvinner problemet genom att man luskammar och behandlar alla familjemedlemmar mot huvudlöss. För att vara på den säkra sidan kan det ändå vara bra att dammsuga stoppade möbler, mattor, mjukisdjur och bilsäten och tvätta stoppade möbler, mattor, mjukisdjur och bilsäten samt tvätta och torktumla sängkläder i minst 60°C. Man behöver endast tvätta  täckande sängkläder, inte täcken, innerkuddar eller madrasser.

Det som inte kan tvättas men som misstänks ha gnetter eller löss på sig kan stoppas i plastpåsar i tre dagar, för att svälta ut och döda alla löss som kan ha hamnat på dem. Kammar och borstar kan diskas eller läggas i varmt vatten i 20 minuter eller
i en plastpåse i frysen i 24 timmar.

Utbrott av huvudlöss

Sedan 2012 använder Smittskyddsinstitutet internet för att följa huvudlössens framfart i Sverige. Tidigare följde man statistik över försäljningen av lusmedel men sedan apoteksmonopolet avskaffades har man inte tillgång till den informationen. s. Men utan statistik kan jag inte se var informationen behövs och om infokampanjerna funkat, säger . Smittskyddsinstitutetets nya sätt att kartlägga löss uppmärksammades 2012 i en välkänd amerikansk vetenskaplig tidskrift. Även inom andra områden kan man följa sjukdomsutbrott genom att följa antalet sökningar på populära sökmotorer. Smittskyddsinstitutets metod är att scanna av Google och Vårdguiden och noterar hur många gånger svenskarna sökt på orden ”huvudlöss” och ”hårlöss” över tid. Och man har sett att försäljningen av lusmedel är starkt korrelerad till antalet sökningar på orden huvudlöss och hårlöss enligt smittskyddsinstitutets parasitolog Johan Lindh.

HUVUDLÖSS FAKTA

Huvudlöss är blodsugande insekter utan vingar. De är parasiter som livnär sig på människans blod. Lössens färg kan variera från från sandfärgade till svarta. När de sugit blod blir de mörkröda.  Gnetterna vita. Gnetterna är knappt 1 mm långa och en vuxen huvudlus kan bli 2-4 mm.

Huvudlöss genomlever tre stadier: ägg, nymf och vuxen lus. Äggen, som också kallas för gnetter, är mycket små och ser ut som små prickar på hårstrået.  Honan fäster sina ägg på hårstrået, 1 mm från hårbottnen, med ett slags klister. Allteftersom hårstrået växer följer ägget med längre bort från hårbottnen. Efter högst 10 dagar kläcks ägget. Det tar 9-12 dagar för en nykläckt nymf att växa till en fullvuxen lus. Hela livscykeln från ägg till färdigutvecklad lus tar ca tre veckor.

Om inte huvudet behandlas och alla löss och ägg utrotas, kommer lusangrepp att pågå så länge som lusen och dess avkomma kan leva kvar.