Bladlöss
Bladlöss (Aphidoidea) är trots namnet, ingen lus utan tillhör ordningen halvvingar.
Bladlusen blir cirka 2 till 3 millimeter stora och lever av att suga näring ur växter. De är ofta gröna eller svarta och har en päronformad kropp.
Bladlössen är flockdjur och syns oftast i stora, täta grupper med både ungar och vuxna. I Sverige finns cirka 365 arter av bladlöss. De flesta lever i södra delen av Sverige. Bladlössen lever på att suga näring från växter vilket gör att de kan orsaka stor skada på nytto och prydnadsväxter.
En frisk planta klarar oftast ett mindre bladlusangrepp men vid större angrepp kan växtens näringsbrist påverka tillväxthastighet, blomning och fruktproduktion.
Vissa bladlusarter producerar ett enzym, som får växtens blad att rulla ihop sig.
De ihoprullade bladen är känsliga för svampangrepp, vilket kan spridas till andra delar av växten, särskilt om plantan redan är försvagad av bladlusangreppet.
Bladlöss kan bekämpas genom biologisk bekämpning med insekter som lever på bladlöss, t.ex. nyckelpigor, sländor, parasitsteklar Nätvingelarver, blomflugelarver och bladluslejon. Man kan också spruta med hett vatten eller såpvatten på bladlössen eller använda något av de bekämpningsmedel som finns att köpa i trädgårdsbutiker.