Flatlöss

Löss

Fakta om flatlöss

Löss (Phthiraptera) är en ordning i klassen insekter. Det finns över 3 000 olika lusarter.
Löss lever som ektoparasiter, d.v.s. de lever utanpå värdorganismen, på hårstrån eller fjädrar från olika däggdjur. Lössen har reducerade ögon och är vinglösa. Deras ben har kloliknande utskott som är anpassade för att klänga sig fast med. Vanliga arter som orsaker problem för människor är flatlöss, huvudlöss och kroppslöss, även kallade klädlöss.

Flatlöss

Flatlusen (Pthirus pubis) lever i områden med grov hårväxt hos människan, främst i anslutning till pubishår i pubesregionen men även i armhålor, skägg eller, speciellt hos barn, i ögonbryn och ögonfransar.
Flatlusen saknar vingar och har gripklor anpassade för att hålla fast i hårstrån. Fullvuxna flatlöss ser ut som små, silvergula eller svarta korn.
De har en platt, kort kropp, 1 till 2 millimeter lång.

Flatlusen suger blod från sin värd och orsaker klåda i drabbade regioner. Flatlusens saliv innehåller dessutom ett enzym som bryter ner blodets hemoglobin. Det innebär att det kan uppstå en blåaktig missfärgning runt bettstället.

Spridning av flatlöss

Flatlusen kan överföras från individ till individ vid sexuellt umgänge men även genom kontakt med angripna kläder eller sängkläder. Flatlöss sprids ej via husdjur, andra djur eller toalettstolar.

Behandling av flatlöss

Flatlöss kan behandlas med lotion, schampo eller kräm innehållande permetrin.

flatlusangrepp på hårbottnen kan behandlas med lindanschampo, följt av en grundlig sköljning. Lindan är ursprungligen ett bekämpningsmedel och kan ge allvarliga bieffekter som nervskador, förgiftning och är även cancerframkallande.
Det bör därför användas med försiktighet och inte alls på barn.
Infektioner på ögonfransarna orsakade av flatlöss kan behandlas med vaselin.
Flatlöss och dess ägg kan även tas bort manuellt med pincett eller med noggrann kamning med metallkam.
En annan behandling som kan vara till nytta är majonnäs och tetree-olja på de infekterade områdena.
Kläder och sängkläder bör tvättas grundligt i kokhett vatten.
Saker som är svåra att tvätta, som stora täcken eller filtar kan rullas ihop och förvaras åtskilt under minst en månad. En flatlus kan normalt endast överleva 1-2 dygn utanför människokroppen.

Flatlöss och andra sjukdomar

Flatlöss sprider inte någon infektionssjukdom.