Löss hos katter

Även om det är sällsynt så kan katter drabbas av löss. Det är dock inte samma art som drabbar människor så en katt kan aldrig smittas av löss från människor, eller något annat djur för den delen. Hos katt förekommer den pälsätande lusen Felicola subrostratus. Lusen lever hela sitt liv på värddjuret. Utvecklingen från ägg till vuxen lus tar två till tre veckor.

Symtom
Löss ger klåda som kan vara kraftig. Klådan kan i sin tur ge rivskador och infektioner i huden. Klådan förekommer oftast på huvudet, halsen och ryggen. Mjälleksem och hudinflammation förekommer också. Man kan också se lössen om man tittar noga i pälsen. Torr hud och ökad mjällbildning kan också vara ett tecken på lusangrepp.

Behandling
Eftersom löss smittar vid direktkontakt bör alla katter som har kontakt med varandra behandlas samtidigt. Tvätta gärna också saker som katten varit i kontakt med som filtar och borste.
Det finns både receptfria och receptbelagda medel mot löss. Behandlingen bör upprepas. Var noga med att inte behandla katter med preparat som enbart är avsett för hund då dessa kan vara giftiga för katten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *